RECEPTURY

Jeśli chcesz, żeby twoją kuchnię wypełnił zapach czekolady i świeżo upieczonego francuskiego ciasta skuś się na mój przepis, który jest mega prosty i szybki do wykonania. Zwie się to po mojemu GWIAZDORSKI ZAWIJANIEC z CZEKOLADĄ, a wygląda tak:

dsc_0089A więc tak:

Przygotuj:

  1. ciasto francuskie (ja zużyłam 3 sztuki gotowego)
  2. czekolada lub nutella
  3. 1 jajko
  4. papier do pieczenia
  5. duży i mały talerz, szklanka

Od czego zacząć:

  1. jeśli używasz czekolady musisz najpierw ją rozpuścić – możesz to zrobić nad kąpielą wodną
  2. 3 ciasta rozwiń kolejno i wytnij z nich 3 koła (pomoże ci w tym właśnie duży talerz, który sobie przyłożysz i obkroisz nożem)
  3. na każdą warstwę rozsmaruj rozpuszczoną wcześniej czekoladę (lub nutellę)
  4. górnej warstwy już nie smarujemy
  5. na samym środku przyłóż szklankę i znów kroimy, tym razem w kierunku od środka do zewnętrznych krawędzi – w ten sposób powstaje nam taka rozetka
  6. nasze koło ma być pokrojone na 16 części, które potem łapiemy za krawędzie i zawiajamy na zewnątrz. każdą część zwijamy dwa razy.
  7. potem smarujemy roztrzepanym jajkiem
  8. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut
  9. Gotowe! Smacznego!

DSC_0092.JPG